Για την καλύτερη περιήγησή σας στον ιστότοπο, αποδέχεστε την ενεργοποίηση των cookies στην συσκευή σας  σύμφωνα με την πολιτική μας περί προσωπικών δεδομένων.
Υπεύθυνος Δεδομένων Δανιάς Αθανάσιος

+30 693 2366309 Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο

Ασφάλεια
Αυτοκινήτου

 

Στη μεγάλη πλειονότητα των οδηγών έχει συμβεί, τουλάχιστον μια φορά, κάτι απρόοπτο με το αυτόκινητο της. Ατυχήματα, κλοπές, μικροζημιές και άλλες κατηγορίες συμβάντων μπορεί να έχουν από μικρή έως πολύ μεγάλη επίπτωση στο πορτοφόλι σας. Ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε σε μια τέτοια κατάσταση είναι να έχετε αγοράσει κάποιο πακέτο ασφάλειας για το αυτοκίνητό σας, ενώ η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων εδώ και δεκαετίες.

Πριν αγοράσετε κάποιο ασφαλιστικό πακέτο, πρέπει να σκεφτείτε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως το είδος του αυτοκινήτου που έχετε, το οδηγικό σας μητρώο (αν και πόσα συμβάντα σας έχουν συμβεί) και το ποσό των χρημάτων που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε. Εμείς είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε, με επαγγελματικό και δομήμενο τρόπο, να καταλάβετε τα βασικά χαρακτηρισιτκά της ασφάλισης αυτοκινήτου ούτως ώστε να επιλέξετε το ασφαλιστικό πακέτο που να καλύπτει τις ανάγκες σας σε περίπτωση κάποιου συμβάντος. 

Τύποι Κάλυψης

Όποιος οδηγεί χρειάζεται μια ασφάλεια αυτοκινήτου. Όταν αγοράζουμε ένα ασφαλιστικό πακέτο, ουσιαστικά αγοράζουμε μια πολιτική. Η πολιτική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος του αυτοκινήτου που οδηγείς ή το εύρος της κάλυψης που θες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κάλυψης τους οποίους μπορείς να επιλέξεις για να αγοράσεις στο πακέτο σου.

 • Αστική Ευθύνη - Αυτή η κάλυψη πληρώνει για  ατύχημα με σωματικές βλάβες και ζημίες σε άλλους. Οι σωματικές βλάβες περιλαμβάνουν ιατρικά έξοδα κλπ. Οι ζημιές περιλαμβάνουν κατεστραμμένη περιουσία. Αυτή η κάλυψη επίσης πληρώνει και τυχόν δικαστικά έξοδα. Οι νόμοι της πολιτείας καθορίζουν τα ακριβή ποσά που πρέπει να καλύπτει η ασφάλεια αλλά μπορείς να αγοράσεις ακόμα περισσότερη κάλυψη από τη νόμιμη.
 • Σύγκρουση- Αυτή η κάλυψει πληρώνει για ζημίες στο αυτοκίνητό σου που δημιουργήθηκαν από σύγκρουση με κάποιο άλλο όχημα ή αντικείμενο.
 • Περιεκτική - Αυτή η κάλυψη πληρώνει για απώλεια ή ζημία στο ασφαλισμένο όχημα που δεν συνέβη κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Οι τύποι ζημιών που καλύπτονται από αυτή την ασφάλεια περιλαμβάνουν απώλεια από πυρκαγιά, άνεμο, πλημμύρα, βανδαλισμό ή κλοπή.
 • Ιατρική Κάλυψη - Πληρώνει ιατρικά έξοδα ανεξάρτητα από το ποιός ευθύνεται, όταν τα έξοδα είναι σαν αποτέλεσμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος.
 • Συμβάν με ανασφάλιστο Όχημα - Πληρώνει τις ζημιές του αυτοκινήτου όταν το συμβάν προκαλείται από αυτοκινητιστή που δεν έχει ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Συμβάν με ανεπαρκώς ασφαλισμένο Όχημα - Πληρώνει τις ζημιές του αυτοκινήτου όταν το συμβάν προκαλείται από αυτοκινητιστή που δεν έχει ανεπαρκή ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Επιστροφή Ενοικίασης - Αυτός ο τύπος κάλυψης θα πληρώσει για ενοικιασθέν όχημα αν το όχημα καταστραφεί σε κάποιο ατύχημα. Συνήθως αυτή η κάλυψη έχει μια ημερήσια αποζημίωση για την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου.

Πολλοί πολιτικές ασφάλισης συνδυάζουν κάποιους από τους παραπάνω τύπους κάλυψης. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε τους νόμους της πολιτείας για τις περιπτώσεις συμβάντων με αυτοκίνητα. Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίζεις την ελάχιστη ασφάλιση που πρέπει να έχεις για να κυκλοφορείς σύννομα με το αυτοκίνητό σου. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι, αν και η πολιτεία δεν απαιτεί να έχεις την καλύτερη ασφάλιση, επιπλέον κάλυψη μπορεί να αξίζει να αγοραστεί. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει να φορτωθεί με λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

 

Κατανόηση των αναγκών του πελάτη

 

Οι ελάχιστες απαιτήσεις της πολιτείας στην ασφάλιση, δεν πρέπει να σε καθοδηγήσουν αποκλειστικά στην επιλογή του πακέτου που σου ταιριάζει. Στην πραγματικότητα, πολλοί αυτοκινητιστές αγοράζουν περισσότερη κάλυψη από την ελάχιστη για να καλυφθούν απέναντι σε πολλά πιθανά προβλήματα. Στη danias Insurances συμβουλεύουμε τους πελάτες μας, όσον αφορά τα ασφαλιστικά πακέτα για το αυτοκόνητο, με βάση 5 κανόνες:

 1. Γνώση των νόμων της πολιτείας: Η ασφάλιση για αστική ευθύνη πληρώνει για σωματικούς τραυματισμούς και ζημίες ιδιοκτησίας, που προκαλούνται σε κάποιον οδηγό από εσάς. Αυτή η ασφάλιση πληρώνει για τα ιατρικά έξοδα και τυχόν χαμένους μισθούς στην περίπτωση αυτοκινητιστικού ατυχήματος. 
 2. Γνώση των πακέτων ασφάλισης: Υπάρχουν πολλά πακέτα ασφάλισης για το αυτοκίνητο. Η επιλογή είναι δύσκολη και πρέπει να επιλεγεί το κατάλληλο πακέτο που να ελαχιστοποιεί τον λόγο απόδοσης προς τιμής. Θες κάλυψη για ενοικιαζόμενο όχημα αν το αυτοκίνητό σου έχει βλάβη; Θες επιπλέον εγγύηση για ανταλλακτικά ή εργατικά αν το αυτοκίνητο χαλάσει; Αν έχεις το αυτοκίνητο με leasing, θα χρειαστείς πιθανότατα ασφάλιση που να πληρώνει για τη διαφορά μεταξύ αυτό που πληρώνει η ασφάλειά σου και τί οφείλεις στη μίσθωση.
 3. Πόσα χρήματα θες να ξοδέψεις: Η βάση με την οποία ξεκινάς το πακέτο σου είναι η αστική ευθύνη. Αν έχεις την ελάχιστη κάλυψη για αστική ευθύνη και τραυματίσεις κάποιον, ο δικηγόρος του μπορεί να κυνηγήσει την προσωπική σου περιουσία. Επομένως πρέπει να γνωρίζεις τί σου ανήκει και τί μπορείς να πληρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Πιστεύουμε ότι η ελάχιστη κάλυψη για αστική ευθύνη είναι στοίχημα. Με λίγα χρήματα παραπάνω μπορείς να έχεις πολύ καλύτερη κάλυψη για αστική ευθύνη. Άλλωστε αν εμπλακείς σε ατύχημα, είναι πολύ καλύτερα να είναι υπεύθυνη η ασφαλιστική εταιρία από εσένα προσωπικά. Αν εμπλακώ σε ατύχημα πόσα θα πληρώσω από την τσέπη μου; Αν καταστρέψω το αυτοκίνητο του άλλου πόσα θα κληθώ να πληρώσω; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα καθορίσουν την κάλυψη που θα σε κάνει να νοιώσεις πιο σίγουρος αν συμβεί κάποιο ατύχημα.
 4. Γνώση του οχήματός σου: Εάν το αυτοκίνητό σου καταστράφηκε, θα είσαι σε θέση να αντέξεις οικονομικά την αντικατάστασή του; Αν όχι, θέλεις ολοκληρωμένη κάλυψη και κάλυψη σύγκρουσης. Η απόφαση για την αγορά αυτής της κάλυψη είναι συνήθως με βάση την αξία του αυτοκινήτου σας. Οι Κατευθυντήριες γραμμές που χρησιμοποιούνται συνήθως προτείνουν ότι αν το αυτοκίνητό σου αξίζει λιγότερο από  2.000, δεν θα αξίζει τον κόπο να αγοράσεις αυτόν τον τύπο ασφάλειας. Εάν έχεις στην κατοχή σου όμως αυτοκίνητο αξίας 50.000, σίγουρα αξίζει τον κόπο να πληρώσεις ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 200 ευρώ ετησίως για να διασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητό σου θα πρέπει να αντικατασταθεί εάν καταστραφεί σε ένα σοβαρό ατύχημα.
 5. Επίδραση άλλων ασφαλιστικών πακέτων: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι άλλοι τύποι ασφάλειας όπως η ασφάλεια ζωής ή η ασφάλεια κατοικίας μπορεί να πληρώνουν για ζημιές που προκαλούνται από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Για παράδειγμα, αν έχεις πλήρη ασφάλιση υγείας, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστείς κάτι περισσότερο να προστεθεί στο πακέτο του αυτοκινήτου. Πρέπει να γνωρίζεις καλά τί καλύψεις σου προσφέρουν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά σου πακέτα για να μην αγοράσεις περιττές υπηρεσίες.

Ο καλύτερος τρόπος να βρεις το κατάλληλο ασφαλιστικό πακέτο είναι να εξετάσουμε τις πιθανές πολιτικές και να μάθουμε πόσο είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις. Για παράδειγμα, ίσως δεν χρειάζεται να αγοράσεις ασφάλεια σύγκρουσης αν το αυτοκίνητό σου δεν έχει μεγάλη αξία και επομένως χρειάζεται λιγότερα χρήματα για να επισκευαστεί απ 'οτι να είναι ασφαλιστικά καλυμμένο. Η ασφάλεια αυτοκινήτου έχει να κάνει με το ποσό που είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις από την τσέπη σου σε σχέση με αυτό που θες να σου καλύπτει η ασφάλεια. Μόλις αποφασίσεις αυτό, τότε είσαι έτοιμος να αγοράσεις ένα ασφαλιστικό πακέτο για το αυτοκίνητό σου.

 

Τιμές Ασφαλιστικών Πακέτων

 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της ασφάλειας αυτοκινήτου. Οι τιμές ποικίλουν από εταιρία σε εταιρία και πρέπει να συγκρίνουμε τις τιμές πριν αγοράσουμε κάποια πολιτική. Το πρώτο πράγμα που επηρεάζει την τιμή της πολιτικής, είναι το είδος του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα ένα σπορ αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερα ασφάλιστρα από κάποιο οικογενειακό αυτοκίνητο. Αν αγοράσεις ένα όχημα που έχει υψηλότερο ποσοστό κλοπών, η ασφάλεια σου μάλλον θα είναι πιο ακριβή. Ουσιαστικά, η ασφάλεια θα βασίζεται στην αξία του αυτοκινήτου σου.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα κόστη της ασφάλειας αυτοκινήτου είναι το που ζεις. Αν ζεις σε μια περιοχή που έχει μεγάλες πιθανότητες για ατυχήματα ή βανδαλισμούς, τότε η ασφάλιση θα είναι πιο ακριβή. Για παράδειγμα, επειδή τα ατυχήματα είναι πιο συχνά σε αστικές περιοχές απ' ότι σε αγροτικές, αν ζεις στην πόλη θα έχεις υψηλότερα ασφάλιστρα.

Η συχνότητα οδήγησης, επίσης, θα επηρεάσει τα ασφαλιστικά κόστη. Όσο περισσότερο οδηγείς, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να σου συμβεί κάποιο ατύχημα. Οδηγοί που οδηγούν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους θα πληρώσουν περισσότερα από άλλους που μένουν κοντά στη δουλειά. Επίσης, κάποιος που χρησιμοποιεί το αμάξι μόνο τα σαββατοκύριακα, θα πληρώσει λιγότερα από κάποιον που πηγαινοέρχεται στη δουλειά κάθε μέρα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της ασφάλισης αυτοκινήτων έχουν να κάνουν με το ποιος είσαι. Η ηλικία σας, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση και το ιστορικό της οδήγησης λαμβάνονται υπόψη όταν αγοράζετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Τα ποσοστά ατυχημάτων είναι υψηλότερα για τους οδηγούς κάτω των 25 ετών, οπότε αν είστε νέοι, περιμένετε να πληρώσετε λίγο περισσότερο. Επίσης, τα ποσοστά των ατυχημάτων είναι ψηλότερα για τους νέους άνδρες και ανύπαντρους άνδρες. Δεν είναι δίκαιο, αλλά αν είσαι ένας άγαμος 19χρονος άνδρας, το ποσό των ασφαλίστρων σίγουρα θα επηρεαστεί. Αν το ιστορικό της οδήγησης είναι άψογο, όμως, τα ποσά θα είναι χαμηλότερα. Προφανώς, οι οδηγοί που είναι επιρρεπείς σε τροχαίες παραβάσεις ή ατυχήματα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την ασφάλιση από ασφαλείς οδηγούς.

 

 Η Danias Insurances προτείνει...

 

 1. Αν ψάχνετε για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, λάβετε υπ'όψιν σαν παράμετρο και το αν «φαίνεται καλό» το αυτοκίνητο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τι είδους αυτοκίνητα είναι επιρρεπείς σε προβλήματα. Μπορούν επίσης να γνωρίζουν τι είδους αυτοκίνητα είναι πιο πιθανό να κλαπούν. Αν δεν έχετε αγοράσει το αυτοκίνητό σας ακόμα, να μάθετεποιά αυτοκίνητα βρίσκονται στην "καλή λίστα" των ασφαλιστών αυτοκινήτων.
 2. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις για διάφορους λόγους - για παράδειγμα, καλοί οδηγοί, που δεν έχουν πολλά συμβάντα θα έχουν έκπτωση στα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους. Ζητήστε από τις ασφαλιστικές εταιρείες για συγκεκριμένες εκπτώσεις που μπορεί να είναι στη διάθεσή σας.
 3. Σκεφτείτε  τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάμε στη δουλειά μας. Όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας, τόσο λιγότερο ασφάλιστρα θα πληρώνετε.
 4. Τέλος, οδηγείτε προσεκτικά! Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι στην ευχάριστη θέση να ασφαλίσουν επιρρεπής στα ατυχήματα οδηγούς, έτσι ώστε όσο ασφαλέστερα οδηγείτε, τόσο λιγότερο θα πληρώνετε για την ασφάλιση αυτοκινήτων.